Velen van ons denken dat je ofwel zelfvertrouwen hebt ofwel niet. Maar wat als ik je vertel dat zelfvertrouwen een vaardigheid is? Iets dat je kunt leren en oefenen , net als elke andere vaardigheid? Of je nu met haarverlies te maken hebt of niet, zelfvertrouwen is dus voor iedereen mogelijk. Laat ik eens dieper ingaan op het onderwerp ‘zelfvertrouwen hebben’. Wat is het wel en wat is het niet.
Zelfvertrouwen is een houding, geen gevoel.
We denk verkeerdelijk dat zelfvertrouwen enkel een gevoel is. Hoewel dit zeker positieve gevoelens kan opwekken, gaat het er in de kern om hoe je het uitstraalt en niet enkel hoe je je vanbinnen voelt. Het is dus een houding die je aanneemt in je gedrag, in hoe je beweegt en handelt ongeacht hoe onzeker je je op dat moment misschien voelt. Om die positieve gevoelens die bij zelfvertrouwen horen te ervaren, moet je dus actief stappen zetten en het constant oefenen.
Zelfvertrouwen komt niet zomaar aanwaaien
Omdat we denken dat zelfvertrouwen hebben een gevoel is dat vanzelf komt, blijven we wachten totdat we het ‘voelen’. Maar helaas als je blijft wachten en hier niets in onderneemt dan gebeurt er dus ook niets. Zelfvertrouwen groeit alleen door regelmatig te oefenen, ook wanneer het niet perfect gaat. Net als bij elke andere vaardigheid vraagt het om toewijding en doorzettingsvermogen. Je zult dus uit je comfortzone moeten komen en actie ondernemen wil je dit gaan ervaren. Dit is dus ook geen aangeboren talent.
Ben je net gediagnosticeerd met Alopecia?
Lijkt zelfvertrouwen hebben in combinatie met je haarverlies onmogelijk?
Gebruik dan deze 3 tips om de basis van je zelfvertrouwen opnieuw vorm te gaan geven!
-Begrijp de oorsprong van externe verhalen
Het probleem is nooit je haarverlies geweest, maar de maatschappelijke betekenis eromheen. Er werd ons altijd vertelt dat haar hebben verbonden is aan schoonheid. Het is belangrijk om te beseffen dat deze verhalen niet jouw waarheid hoeven te zijn. Erken dat het moeilijk is om deze opvattingen los te laten. Zeg tegen jezelf: "Deze opvattingen zijn fout en het is oké om boos te zijn, maar ik hoef me niet schuldig te voelen voor iets waar ik niets aan kan doen."
-Word je bewust van je innerlijke dialoog
Sta stil bij de gedachten die je jezelf dagelijks vertelt en begin ze te herkennen op het moment dat ze opkomen. Denk bijvoorbeeld aan gedachten als: "Ik ben niet aantrekkelijk zonder haar" of "Niemand zal nog van me houden" of "Ik zal me nooit mooi voelen." Schrijf deze gedachten op in een dagboek/journal zodra je ze opmerkt. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Wees mild en begripvol voor jezelf terwijl je dit proces doorloopt.
-Verander je gedachtepatronen
Het goede nieuws is dat je innerlijke gedachtenpatronen meer invloed hebben op hoe je voelt dan de verhalen van de buitenwereld. Nu je bewust bent van wat je tegen jezelf zegt, is het tijd om deze gedachten voorzichtig te bevragen en een meer liefdevol en waardevol verhaal voor jezelf te creëren. Let op wanneer schaamte of schuld de kop opsteekt en verleg die gevoelens van jezelf naar de systemen/normen die deze problemen hebben veroorzaakt (niet jij!). Dit geeft je de kracht om de negatieve maatschappelijke ideeën los te laten en je eigen verhaal terug in handen te nemen.
Zelfvertrouwen is een proces, geen eindbestemming. Het vraagt om consistent oefenen en actie, zelfs op de dagen dat je minder waardevol voelt. Neem de tijd om te reflecteren op de verhalen die je jezelf dagelijks vertelt en zet stappen om die verhalen om te buigen naar positieve gedachten. Jij verdient het om je krachtig en sterk te voelen, met of zonder haar.
Heb je na het lezen van deze blog het gevoel dat je hierbij wel hulp kunt gebruiken en wens je dieper in te gaan op dit thema? Dan kan je hieronder een berichtje nalaten en ik neem hiervoor contact met je op.
Reactie plaatsen
Reacties